
Słodkie warsztaty klas 1-3 w Manufakturze Czekolady Beskid Chocolade w Węgierskiej Górce
7 listopada dzieci z klas 1,2 i 3 wzięły udział w słodkich warsztatach w Manufakturze Czekolady Beskid Chocolade w Węgierskiej Górce.
Uczestnicy wcielali się w rolę mistrzów czekolady – tworzyli i dekorowali własne tabliczki. W ramach warsztatów czekały na dzieci takie oto zadania:
- Dekorowanie tabliczek jadalnymi dodatkami:
Otrzymali płynną, zatemperowaną czekoladę na formie.
Do dyspozycji mieli jadalne dodatki: orzechy, bakalie, owoce. Uwolnili swoją wyobraźnię i dekorowali tabliczkę czekolady jadalnymi dodatkami. - Poczęstunek czekoladą
Kiedy czekolady były już pięknie udekorowane, pojechały do chłodni w celu zastygnięcia i to był właściwy czas na poczęstunek czekoladą w różnych smakach oraz picie gorącej czekolady :) - Projektowanie opakowania na czekoladę
To nie koniec pracy Chocolatiera, teraz nadszedł czas na dekorowanie opakowania na czekoladę. Białe opakowania z okienkiem dzieci mogły udekorować różnymi technikami plastycznymi . Do dyspozycji uczestników były kredki oraz flamastry. Dzieci przygotowały piękne opakowanie na swoją własną czekoladę - Dyplom Mistrza Czekolady
Dzieci udekorowały już swoją tabliczkę czekolady oraz zaprojektowały swoje opakowanie. Teraz więc nadszedł czas na odbiór tabliczki czekolady i wręczenie Dyplomu Mistrza Czekolady.
Ponadto uczestnicy wycieczki zwiedzali manufakturę czekolady obserwując proces produkcji smakołyków. Brali udział w ciekawej prelekcji, podczas której dowiedzieli się, gdzie rośnie kakao i jakie są jego odmiany, zobaczyli jak wygląda proces produkcji czekolady: sortowanie ziaren kakao, prażenie ziarna, śrutowanie i odwiewanie łuski, mielenie i konszowanie w kamiennych młynach, temperowanie i formowanie tabliczek czekolady.
Wszyscy uczestnicy warsztatów byli zachwyceni wycieczką!