Tutaj powinien być opis

Słodkie warsztaty klas 1-3 w Manufakturze Czekolady Beskid Chocolade w Węgierskiej Górce

7 listopada dzieci z klas 1,2 i 3 wzięły udział w słodkich warsztatach w Manufakturze  Czekolady Beskid Chocolade w Węgierskiej Górce.

Uczestnicy wcielali się w rolę mistrzów czekolady – tworzyli i dekorowali własne tabliczki. W ramach warsztatów czekały  na dzieci  takie oto zadania:

  • Dekorowanie tabliczek jadalnymi dodatkami:
    Otrzymali płynną, zatemperowaną czekoladę na formie.
    Do dyspozycji mieli jadalne dodatki: orzechy, bakalie, owoce. Uwolnili swoją wyobraźnię i dekorowali tabliczkę czekolady jadalnymi dodatkami.
  • Poczęstunek czekoladą
    Kiedy czekolady były  już pięknie udekorowane, pojechały do chłodni w celu zastygnięcia i to był  właściwy czas na poczęstunek czekoladą w różnych smakach oraz picie gorącej czekolady :)
  • Projektowanie  opakowania na czekoladę
    To nie koniec pracy Chocolatiera, teraz nadszedł czas na dekorowanie opakowania na czekoladę. Białe opakowania z okienkiem dzieci  mogły udekorować różnymi technikami plastycznymi . Do dyspozycji uczestników były  kredki oraz flamastry. Dzieci przygotowały  piękne opakowanie na swoją własną czekoladę
  • Dyplom Mistrza Czekolady
    Dzieci udekorowały już swoją tabliczkę czekolady oraz zaprojektowały swoje opakowanie. Teraz więc nadszedł czas na odbiór tabliczki czekolady i wręczenie Dyplomu Mistrza Czekolady.

Ponadto uczestnicy wycieczki zwiedzali manufakturę czekolady obserwując proces produkcji smakołyków. Brali udział w ciekawej prelekcji, podczas której  dowiedzieli się, gdzie rośnie kakao i jakie są jego odmiany, zobaczyli jak wygląda proces produkcji czekolady: sortowanie ziaren kakao, prażenie ziarna, śrutowanie i odwiewanie łuski, mielenie i konszowanie w kamiennych młynach, temperowanie i formowanie tabliczek czekolady. 

Wszyscy uczestnicy warsztatów byli zachwyceni wycieczką!