
„Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem...”- zajęcia kulinarne w ramach ogólnopolskiej akcji Dobrze Jemy ze "Szkołą na Widelcu"
Edukacja żywieniowo-kulinarna to jeden z najlepszych kierunków działań, który może mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń oraz likwidację problemu otyłości u dzieci i młodzieży. Kluczem do sukcesu nie jest jedynie przekazanie uczniom suchej wiedzy na temat tego w jaki sposób się odżywiać, ale zachęcenie ich do próbowania zdrowych posiłków poprzez zajęcia z gotowania, o gotowaniu i z wykorzystaniem produktów spożywczych, do których chcemy ich zachęcić. Wiedza, którą dzieci mogą wykorzystać w praktyce pozostaje w ich świadomości na dłużej, a taki sposób uczenia się jest po prostu efektywniejszy, nie mówiąc już o tym, że jest to po prostu fajna przygoda.
Mając to na uwadze uczniowie klas 1 i 2 brali udział w zajęciach oraz warsztatach kulinarnych w ramach ogólnopolskiej akcji Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Wszystkie dzieci otrzymały książeczki z przepisami na zdrowe posiłki, wypełniały Miesięczny licznik warzyw i owoców, poznawały i wypełniały piramidę żywienia, zasady – Jak dobrze jeść, żeby dobrze żyć?, dowiadywały się jakie witaminy znajdują się w poszczególnych produktach. Przewodnikiem po krainie zdrowego gotowania był Królik Marchwian, który w kolejnych filmach prezentował ciekawe przepisy i tłumaczył w humorystyczny sposób zasady zdrowego trybu życia. Zdobywana przez dzieci wiedza odnotowywana była na klasowym plakacie osiągnięć. Kulminacją zajęć teoretycznych było samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków. Dzieci wykonywały zdrowe kanapki na drugie śniadanie, surówkę z marchewki, jabłka i bakalii, sałatkę owocową oraz koreczki owocowe. Następnie zjadały je ze smakiem!
Efekty zajęć było widać natychmiast, gdy z drugiego śniadania zniknęły słodycze, a w ich miejsce pojawiły się zdrowe kanapki, owoce i bakalie.